Roditelji

Uveče, na šetalištu, imamo jednu igru: pogađamo ko su Srbi od ljudi koji nam idu u susret. I moram da kažem da smo vrlo uspešni. Imamo nekoliko kriterijuma, a Miki je provalio da je jedan nepogrešiv-kada otac na ramenima nosi dete do 10 godina, uvek su Srbi!
Zaključila sam da smo najbrižljiviji roditelji: srpsku porodicu prepoznaš još dok prilaziš plaži jer je ležaljke zatrpalo sve plastično i gumeno što pluta, a što je kineska industrija proizvela protekle decenije. Deca su debelo namazana gustim losionima za sunčanje pa deluju kao da imaju potkosulje i duge gaće, u vodu se puštaju samo ako su obezbeđeni i gumom i mišićima, kada izađu zavijaju se u peškire, zatim se presvlače u suv kupaći, pa u hlad i užina. Onda opet SPF 50 i tako 15 puta dnevno.
Odmah zatim slede Makedonci, koji ne zaostaju po plutajućim objektima i drugim morskim aksesoarom u vidu maski, peraja, mrežica za lov, daski za surf…Oni samo manje mažu decu jer su im potomci inace tamniji. Naši su i prirodno beli kao feta, a sa natrackanim losionima vidljivi sa Apola.
Slovacima, Česima i tom istočnom bloku deca izgorela kao da im je neko na ramena prislonio peglu podešenu na “lan”. Oni i ne užinaju tako često, a punačkiji su od naših? Izgleda da su u pravu nutrocionisti kad kažu da je bolje manje, a češće.
Rusi su uglavnom stalno u kafićima, a Nemci su došli bez dece. Njihova deca su verovatno već neki industrijalci. Nur arbeit…
U redu je biti brižan i paziti na decu, ali izgleda da mi malo preterujemo…može nekad i samo mišići, bez gume, ili ako je pojelo breskvu ne mora i bananu i lubenicu. Posle plazme, a pre smokija i bakinog kolača može da im se smuči Oreo keks. Mogu valjda i roditelji malo da se opuste? Imam još na ovu temu, ali izlazi Jale iz vode, a pirka neki vetrić moram da joj odnesem bade mantil…i namažem Mikiju leđa…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *