Cveta

Posle II svetskog rata stigne uredba komesarijata da svi moraju da završe četiri razreda osnovne škole. Okupi se pred Učom skoro celo planinsko selo, među njima i Cveta. Kad su ostali stigli s programom do O, Cveta još ni kosu nije uspela da iskosi. Kad su oni bili kod prašnika, Cveti ni ćelija nije bila jasna, a istini na volju ni 3 zrna pasulja nije mogla da prebroji bez komplikacije. Već je selo zadirkivalo da je gluplja od svoje Belke, a ona im je uzvraćala sa “Samo sam tela…” i nikad nije završila šta. Jednog dana, dok je Prokletije tražila u Južnoj Americi, a svi se smejali, Cveta ustade, reče:”Samo sam tela” i ode. Da se više ne vrati.
*
Početkom 60tih jedan američki boing je imao veliki problem sa sletanjem u Bg, jedne olujne noći. Kontrola leta ga je gubila, a njemu je otkazivao jedan po jedan motor. U tornju je vladala panika. On je naredio:”Zovite je majku vam božju!”
Posle samo par minuta u toranj kontrole leta je usla prelepa žena. U strogom sakou, sa punđom na glavi i krupnim očima, stala je direktno ispred monitora i nepogrešivo navodila avion prema pisti. Svi su već odahnuli kada…se monitor isključio! Čuli su se povici, vrisci, a onda i tutnjava aviona koji pada. Prolomila se eksplozija. Svi su pogledali u spremačicu s maramom na glavi koja je sedela na podu, sa utikačem od monitora u jednoj i utikačem od kuvala u drugoj ruci.
Cveto!!! – povikaše
-Samo sam tela…
A vi mislili da je ona riba s punđom Cveta, a?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *